Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Natalie Portman

2010.06.16

Kép Adatai


Születési neve:  Natalie Hershlag

Született: 1981. június 09., Jeruzsálem,Izrael

Szemszíne: barna

Magassága: 160 cm

 

 

 

 

 

 

 

Élete


Izraeli édesapja meddõségi orvos, amerikai anyja háztartásbeli. Natalie annyira idegenkedik ettõl a kifejezéstõl, hogy az interjúkban inkább mûvésznek nevezi õt, mondván, hogy a háztartás vezetése és a fõállású anyaság is mûvészet.
Három éves korában apja munkája miatt Amerikába költöztek. Natalie négy éves korától táncolni tanult és énekórákra járt, ekkortájt még a Broadway-en akart érvényesülni. Három év múlva apja Connecticutban kapott munkát, így ismételten költözniük kellett, de itt se maradtak sokáig, kilenc éves korában New Yorkban kötöttek ki. Natalie könnyen kötött barátságokat, de sehol sem tudott gyökeret ereszteni, az állandóságot csakis a családja jelentette. Egyetlen gyerek, és máig igen szoros a kapcsolata a szüleivel.
Kiskorában sokat vakációztak más országokban, eljutottak Ausztráliába és Japánba is. Natalie-nak annyira megtetszett a japán kultúra, hogy az iskolában elkezdte tanulni a nyelvet.
Nyolc éves korában elkísérte az apját egy orvosi konferenciára, ahol tanúja volt egy csirke mûtétjének . Az élmény annyira sokkolta, hogy onnantól fogva nem hajlandó húst enni.
A kislányt tíz éves korában fedezték fel egy pizzériában, a Revlon egyik munkatársa ajánlotta neki a modellkedést.Nyaranta színjátszó táborokban vett részt .Kitûnõ tanuló volt,Natalie 1993-ban debütált a színpadon egy off-Broadway darabban. Magánélete védelmében már ekkor sem a születéskori nevét, hanem nagyanyja leánykori vezetéknevét, a Portmant használta. Közben elment egy meghallgatásra: Luc Besson keresett egy megfelelõ kislányt a legújabb filmjébe. Elõször elutasították azzal, hogy túl fiatal, de késõbb a rendezõ mégis inkább õt választotta. Natalie szülei végig vele voltak, és ez egyébként így ment 18 éves koráig is, az egyikük mindig elutazott vele a forgatásokra, a másik pedig rendszeresen látogatta. Besson kész volt átalakítani egyes jeleneteket a kislány érdekében. A szülõi gondoskodás nagyon jót tett Portmannek, ellentétben sok más fiatal színésznõvel, nyugodt kamaszkora volt, nem siklott félre az élete, .
1996-ban Natalie-t felkeresték a Lucasfilm képviselõi azzal, hogy szeretnék, ha õ játszaná a Star Wars trilógia elõzményeit elmesélõ filmsorozat nõi fõszerepét. Natalie némi hezitálás után elfogadta a szerepet. Ezzel körülbelül kilenc évre elkötelezte magát A forgatás 1997 nyarán zajlott le. Anne naplóját még a Leon forgatása alatt olvasta, és a történet mélyen megérintette õt. Natalie dédnagyszüleit és több rokonát megölték a II. világháború során, így még inkább átérezte Anne és családja tragédiáját.
1999-ben bemutatták a Star Wars sorozat legújabb darabját, a Baljós árnyakat . A rajongók és a kritikusok sem voltak teljes mértékben megelégedve a filmmel, de hatalmas bevételt ért el, és világméretû hisztéria vette körül. 2002-ben bemutatták A Klónok támadását. 2004-ben mutatták be a Közelebb moziváltozatát, A sztriptíztáncosnõ szerepéért begyûjtött egy Golden Globe-ot és egy Oscar-jelölést.2005-ben került a mozikba A Sith-ek bosszúja, és ezzel lezárult a Star Wars története. A film Cannes-i premierjén Natalie sokkolta a közönséget azzal, hogy kopaszon jelent meg.
Egyetemi tanulmányai során Natalie egy félévet Izraelben töltött, ahol történelmet és arab nyelvet tanult. A nyelvérzéke egyébként is nagyon jó: családi öröksége az angol és a héber, emellett beszél franciául, németül, japánul, és egy kicsit spanyolul is.Natalie a Harvard Egyetem pszichológia szakán tanult 2000-2003 között.

 

Filmjei


1994 Léon, a profi
1995 Szemtől szemben
1996 Gyönyörű lányok
Támad a Mars!
A varázsige: I Love You
1999 Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Mindenütt jó
2000 Ahol a szív lakik
2001 Zoolander – A trendkívüli
2002 Csillagok háborúja II: A klónok támadása
2003 Hideghegy
2004 A régi környék
Közelebb
2005 Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja
Free Zone
2006 V mint vérbosszú
Párizs, szeretlek!
Goya kísértetei
2007 My Blueberry Nights - A távolság íze
Utazás Darjeelingbe 
Mr. Magorium meseboltja
2008 A másik Boleyn lány
2009 Testvérek
New York, szeretlek
17 Photos of Isabel
2010 Hesher
Fekete hattyú
2011 Your Highness 
Thor

 

Díjai


Jelölések:

2000 - Golden Globe-díj, Legjobb női mellékszereplő: Mindenütt jó
2000 - Teen Choice-díj, Legjobb filmszínésznő kategória: Ahol a szív lakik
2000 - Szaturnusz-díj, Legjobb fiatal színésznő kategória: Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
2003 - Arany Málna-jelölés - a legrosszabb női epizódszereplő (Star Wars II. rész - A klónok támadása)
2003 - Arany Málna-jelölés - a legrosszabb páros (Star Wars II. rész - A klónok támadása)
2000 - Arany Málna-jelölés - a legrosszabb páros (Star Wars I. rész - Baljós árnyak)

2003 - Szaturnusz-díj, Legjobb színésznő kategória: Csillagok háborúja II: A klónok támadása
2005 - BAFTA-díj, Legjobb női mellékszereplő: Közelebb
2005 - Oscar-díj, Legjobb női mellékszereplő: Közelebb
2006 - Teen Choice-díj, Legjobb filmszínésznő: dráma, akció, kaland kategória: V mint vérbosszú
2007 - Szaturnusz-díj, Legjobb színésznő: Csillagok háborúja III: A Sithek bosszúja

2010 - Szaturnusz-díj, Legjobb színésznő: Brothers

 

Elnyert díjak:

 2002 - Teen Choice Awards, Choice Movie színésznő: Dráma / Akció: Csillagok háborúja II: A klónok támadása
2005 - Golden Globe-díj, legjobb női mellékszereplő Motion Picture: Közelebb
2005 - National Board of Review díj, a legjobb eljárva az Ensemble: Closer (megosztva Clive Owen, Julia Roberts, Jude Law és)
2005 - San Diego Film Critics Society Awards, Legjobb női mellékszereplő: Közelebb
2007 - A Constellation-díj, legjobb női alakítás a 2006-os sci-fi film, TV film, vagy mini-sorozat: V mint vérbosszú
2007 - Szaturnusz-díj, Legjobb színésznő: V mint vérbosszú

 

 

Érdekesség


A másik Boleyn lány c. film forgatási munkálatai, melyben Portman Boleyn Anna szerepét kapta meg, noha először Mary szerepét kínálták fel neki. A Marie Claire Magazinnak úgy nyilatkozott: "Anna sokkal jobban izgatott, mint a kiszámítható, egyenes Mary. Nagyobb kihívásnak éreztem ezt az elvetemült, bonyolult, romlott embert eljátszani, mert én nem ilyen vagyok."

Egy interjú során, Portman azt nyilatkozta: "…különböztem a többi gyerektől. Sokkal ambíciózusabb voltam és tudtam, hogy mit akarok elérni, épp ezért nagyon keményen dolgoztam. Nagyon komoly gyermek voltam."

2007-ben egy hegyi gorillákért folytatott kampány keretében Portman Ruandába utazott, hogy dokumentumfilmet forgasson egy stábbal a gorillákról. A természetfilmet az Animal Planet nevű csatorna sugározta. A munka során Portmannek alkalma nyílt arra, hogy az egyik példányt saját maga nevezze el. Portman a Gukina nevet adta az egyik kisgorillának, ami azt jelenti: játszani.

"Azt az elvet vallom, hogy ne enni adj annak, aki éhes, hanem tanítsd meg halászni."

"Nagyon nyomorultul éreztem magam, amikor a Baljós árnyakat forgattuk. Csak a mamám volt velem, és úgy éreztem, hogy szükségem van egy korombeli barátra"
"Alapvetően egy dolgot csináltam a jelenetek között: sírtam. Ha megnézik a mozit, ezt láthatják is, mert a filmben végig eléggé vörösek a szemeim."

,,Nem tudom, hogy a színészkedés-e az,amit egész  hátralévő életemben csinálni szeretnék -kiskoromban valahogy beleragadtam és felnőttem vtne ele.Olyan sok minden mást lehet csinálni a világon. Az, hogy mindössze filmekben szerepeljek ,behatárolná az életem."

,,Amikor kicsi voltam,űrhajós ,doktornő és állatorvos szerettem volna lenni-legalábbis ezek azok a dolgok, amiket az interjúk során mondtam, ha rákérdeztek. pedig valójában sellő és tündér szerettem volna lenni..."

Tavaly még határozottan állította Natalie Portman, soha nem vállalna feladatot a szépségiparban. Ehhez képest most a Dior arca, de nem zavarja az ellentmondás. "Mindenki beszélhet csacskaságot!" – jelentette ki. "Nem akarok magyarázkodni. Akkor még tényleg úgy gondoltam, elég pénzt keresek a filmjeimmel, nincs szükségem arra, hogy még pár millió dollárt kiszámlázzak. De most, amikor legutóbb megkerestek, eszembe jutott, hogy azt a pénzt nem muszáj zsebre tennem, nemes célra fordíthatom, és így már megéri: évi néhány napnyi munkával segíthetek más embereken". A színésznőnek igazán nem kell sokat törnie a fejét, kit támogasson a dioros gázsijából, hiszen lelkes állatbarát, környezetvédő és legutóbb az árvízkárosultakon is segített.