Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mark Hamill

2010.06.13

 

 AdataiKép


 

Született:1951. szeptember 25.  Oakland, Kalifornia, USA
Teljes neve:Mark Richard Hamill

 Szemszín: kék

Magasság: 175 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Élete


 

 Édesapja William Thomas Hamill az amerikai haditengerészetnél szolgált. Ezért ifjúkorában hol Kaliforniában, hol Virginiában, hol New Yorkban, hol Japánban élt. Színészetet Los Angelesben tanult.Felesége Marilou York. Három gyermekük született: Nathan (1979), Griffin (1983) és Chelsea (1988). Családjával a kaliforniai Malibuban él.
A Csillagok háborúja IV. epizódjának (Egy új remény) a forgatása után súlyos autóbalesetet szenvedett. Az arca is megsérült.
Jó barátja Ian McDiarmid angol színész, aki a Csillagok háborúja filmsorozatban a császárt (Palpatine szenátort) alakította. Közös bennük, hogy mindketten nagyon kedvelik
a brit humort.

 

 

Filmjei


 1977: Csillagok háborúja IV: Egy új remény
1980: Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
1983: Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér
1978: Corvette Summer
1980: The Big Red One - A nagy vörös egyes
1982: Britannia Hospital - Britannia gyógyintézet
1981: The Night the Lights Went Out in Georgia
1989: Slipstream
2001: Jay és Néma Bob visszavág 

 

 

 

 

Díjak


 Kétszer is a legjobb színész Szaturnusz-díjával tüntette ki az Academy of Science Fiction. (1980-ban valamint 1983-ban.) 

 

 

 

 

 Érdekesség


"Bizony, voltak problémáim, mert mindenki az akcióhős szerepével azonosított. Amikor kicsit később New Yorkban, a Broadwayn elfogadtam az Elefántember című színdarab főszerepét, senki sem hitte, hogy megbirkózom vele. Azonban a premier után dicsértek a kritikusok és újabb előadásokra is kaptam ajánlatokat. Igaz, a színházigazgatóimnak furcsa volt, hogy mindig voltak olyan nézőink is, akiknek fénykard világított az oldalán."

Humorérzékére jellemző, hogy Kevin Smith Jay és Néma Bob visszavág című filmjében saját csillagok háborújás szerepét parodizálta ki.

A film készítésekor nagy titokban tartották azt, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Ezt Mark Hamill-nak sem mondták meg; hogy meglepetése élethűbb legyen. A Darth Vader hangját eljátszó színész is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget.