Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Személyek

2010.06.19

JEDI REND: Az erő birtokosainak lovagrendje, amely a gyengéket védelmezi, a békén őrködik. Tagjai remeteéletet élnek, nem nősülhetnek, semmihez és senkihez nem kötődhetnek, amit fájna elveszíteniük. Fegyverük a (fény)kard. A párhuzam egyértelmű a középkor lovagi eszméivel.


YODA: Yodeah héberül annyit tesz: aki tud. Yoda a jedi lovagok legnagyobbika, a Jedi Tanács vezetője, majd Luke Skywalker mestere.


OBI-WAN KENOBI: A jedi mester neve egy angol szójáték: can = képes valamire, obey = engedelmes, szófogadó. Kenobi = can obey = aki képes az engedelmességre. Obi-Wan pedig mindvégig engedelmesen követi a Jedi Tanács útmutatásait.


MACE WINDU: A "to wind" kifejezés az angolban szagot kapni, megszimatolni jelentést hordoz. A jedi mester mindvégig gyanakodva, rosszat sejtve tekint úgy Palpatine-ra, mint Anakinra. A Sith-ek bosszújában (III.) már épp halálra sújtaná Palpatine-t, amikor Anakin közbelép. Amúgy a mace szó angolul buzogányt jelent, amivel remekül lehet lesújtani.


QUI-GON JINN: Neve szintén szójáték: quiet = csöndes, halk, nyugodt; gone = elment, eltávozott, meghalt. Qui-Gon a Baljós árnyak (I.) végén meghal.


SITH LOVAGOK: Ők a jedik hatalomvágyó ellenlábasai. Mindig ketten vannak: egy mester - egy tanítvány. A sithek az erő sötét oldalán állnak. Erősebbek mindenkinél, hiszen a szenvedély, a düh, a gyűlölet és a félelem - melyekből hatalmukat merítik - felülmúlja a jedik szeretetét, önzetlenségét és hűségét. A sith kifejezés talán az angol sithe szóból ered, amely kaszabolást jelent. E szakágban pedig az érintettek mindegyike jól teljesít.


DARTH SIDIOUS: Neve az angol insidious szóból ered, jelentése: ármányos, alattomos. Ugyanő Palpatine, aki szenátorként kezd, később kancellár, majd császár. A palatine/palatinus latin jelentése: aki elfoglal.


DARTH VADER: Neve a Dark Father (sötét apa) szójátékból ered. Darth Vader eredeti neve Anakin Skywalker. Anakin (an akin) Skywalker jelentése: egy hasonló / egy korábbi Skywalker.


DARTH TYRANUS: Azaz Dooku gróf, a szeparatisták vezetője. Volt jedi, aki a sötét oldalra átcsábulva háborúba taszítja a köztársaságot, hogy hatalomra juttassa mesterét, Darth Sidioust. A Tirannusok az ókori rómaiak és görögök teljhatalmú zsarnokai voltak.


SKYWALKER: Luke és Anakin családneve. Jelentése: égen járó / égjáró. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakin elmondja, hogy ő lesz az első, aki valamennyi csillagot meglátogatja. És lőn, hiszen felnőve, Darth Vaderként mindet meghódítja. Ráadásul apa és fia is kiváló pilóták.


PADMÉ AMIDALA: Anakin szerelme, a Naboo bolygó királynője, később szenátora. Padmé lótuszvirágot jelent szanszkritül. A fehér lótusz a tisztaság jelképe, Padmé bőre pedig hófehér.


HAN SOLO: John Wayne-t idéző magányos (azaz szóló) cowboy (kismellény, oldalstukker, szerencsejáték: űrhajóját, a Millennium Falcont is kártyán nyerte).


CSUBAKKA (CHEWBACCA): Az amerikai jeti, azaz Bigfoot megtestesítője (magas, majomszerű szőrmók). Nevének egyik lehetséges forrása a chewing (rágni) bacca (tobacco = dohány), azaz bagózás kifejezés. Csubakka szőre ráadásul nagyon hasonlít a cigaretták őrölt dohányára.


JABBA A HUTT ÉS A FEJVADÁSZOK: A klasszikus maffiózók. Utaznak mindenben, ami illegális: csempészet, szerencsejáték, vérdíj, rabszolgák. A 20-as évek Amerikáját idézik.


C-3PO: A fordítórobot az Óz, a csodák csodájának Bádogembere. Kinézete azonban inkább Fritz Lang 1927-ben forgatott némafilmjében, a Metropolisban szereplő robotéra hajaz.


TARKIN NAGYMOFF: Az első Halálcsillag parancsnoka. Az etruszk Tarquinius-dinasztia tagjai közül kerültek ki Róma legendás királyai és seregeinek vezetői.


ACKBAR ADMIRÁLIS: A lázadók győztes flottájának vezetője, amikor azok megsemmisítik a második Halálcsillagot a Jedi visszatérben (VI.). Dzselal ed-Din Mohamed Akbar 1556-tól volt indiai nagymogul. Sok győzedelmes csatát vívott, és megszilárdította a Mogul Birodalmat.


UNIFORMISOK: A rohamosztagosok az amerikai foci (rögbi) sisakos, vállvédős játékosai. A birodalmi tisztek ruházatát a II. Világháború német főtisztjeiről mintázták. A lázadó pilóták egyenruhája pedig szinte mindenben megegyezik a 60-as években szolgált amerikai berepülő pilótákéval.