Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csillagok háborúja történelme

2010.08.05

 

A Csillagok háborúja univerzum rajongói saját kalendárium segítségével tartják számon a legfontosabb eseményeket. Ez a kalendárium a yavini csata körül összpontosul, amelyet a Csillagok háborúja IV: Egy új remény című részben lehet látni. YE azt jelenti, hogy Yavin előtt, YU pedig, hogy Yavin után.

Egy standard galaktikus év (az év hosszúsága a Coruscant bolygón) 368 standard napból áll. Egy standard nap egyenlő egy nappal a Coruscant bolygón (huszonnégy óra).

 

 

A filmek dátumai:

I. Epizód: Baljós árnyak: 32 YE
II. Epizód: A klónok támadása: 22 YE
III. Epizód: A Sith-ek bosszúja: 19 YE
IV. Epizód: Egy új remény: 0 YE
V. Epizód: A Birodalom visszavág: 3 YU
VI. Epizód: A jedi visszatér: 4 YU

 

A yavini csata előtt
kb. 5 000 000 000 YE – A Csillagok háborúja galaxis születése.
kb. 100 000 YE – A Coruscant bolygó felületét teljes egészében város foglalja el.
kb. 49 000 YE – A Rakata Végtelen Birodalom megalakulása.
kb. 28 000 YE – A Birodalom összeomlik egy polgárháború után.
kb. 27 500 YE – Az első emberek megjelennek az Alderaan bolygón.
kb. 25 130 YE – Xim despota uralkodása megkezdődik.
kb. 25 100 YE – Ximet meggyilkolják a Vontor bolygón, ezáltal véget ér a zsarnoksága.
kb. 25 000 YE – A Galaktikus Köztársaság és a Jedi rend megalakulása. Feltalálják a hiperhajtóművet. Coruscant lesz a Köztársaság fővárosa.
kb. 24 500 YE – Az első háború a jedik között (többen is átállnak a sötét oldalra).
kb. 24 400 YE – A sötét oldalon álló jedik elvesztik a háborút és megalakítják a Sith Birodalmat, amely ismeretlen marad a galaxis többi lakója előtt több mint 20 000 évig.
kb. 9990 YE – A fénykard feltalálása.
kb. 8000 YE – A Köztársaság gyarmatosítja a Malastare bolygót.
kb. 7000 YE – A Százéves sötétség.
kb. 5500 YE – Az rimmai kereskedelmi út megalapítása.
kb. 5000 YE – A Nagy hiperűr háború. Gav és Jori Daragon összeütközésbe kerül a Sith Birodalommal. A Köztársaság megnyeri a háborút, de Naga Sadow a Yavin 4-re menekül. Közben felfedezik a Tatuin bolygót is.
3996 YE – A Nagy Sith Háború.
3962 YE – A mandaloriai háborúk.
kb. 3900 YE – A Naboo bolygót grizmallti telepesek gyarmatosítják.
kb. 2000 YE – Egy újabb sötét jedi megalakítja az új Sith rendet amely a következő 1000 évben háborúkat visel a jedik ellen.
kb. 1000 YE – Ruusani csata. A megmaradt Sitheket lemészárolják Ruusan mellett. Az egyetlen Sith aki életben marad, Darth Bane egy új Sith rendet alapít, ahol csak egy mester és egy tanonc van. Minden Sith új nevet kap, amely a Darth előnévvel kezdődik. A Szenátus a csata időpontját határozza meg, mint nulladik év (lásd ruusani reformáció).
896 YE – Yoda, minden idők legnagyobb jedi mestere megszületik.
350 YE – A Kereskedelmi Szövetség megalapítása.
kb. 200 YE – Egy Csubakka nevű vuki megszületik a Kashyyyk bolygón.
102 YE – Dooku gróf megszületik a Serenno bolygón. A jedik felfedezik és már gyermekkorában megkezdik felkészítését.
92 YE – Qui-Gon Jinn megszületik egy ismeretlen bolygón. A jedik felfedezik és már gyermekkorában megkezdik felkészítését.
84 YE – Palpatine megszületik a Naboo bolygón.
72 YE – Mace Windu megszületik a Haruun Kal bolygón.
68 YE – Jango Fett megszületik a Concord Dawn bolygón.
57 YE – Obi-Wan Kenobi megszületik egy ismeretlen bolygón. A jedik felfedezik és már gyermekkorában megkezdik felkészítését.
52 YE – Palpatine-t megválasztják Naboo szenátorának.
46 YE – Padmé Amidala megszületik a Naboo bolygón.
41 YE – Anakin Skywalker, a Kiválasztott (aki egyensúlyt fog hozni az Erőnek) rabszolgaként születik meg Shmi Skywalker fiaként.
40 YE – Finis Valorumot megválasztják a Köztársaság Legfelsőbb Kancellárjának.
39 YE – Shmi és Anakin Skywalker a Tatuin bolygóra költöznek, mikor Gardulla, a Hutt megveszi őket. Azonban a Hutt egy fogadásban elveszti a rabszolgákat és oda kell adja őket Wattonak.
36 YE – Az ebben az évben tartott Köztársasági Kancellár választást Finis Valorum nyerte.
35 YE – Megtörténik a Nagy újraszinkronizálás, azért hogy különböző galaktikus kalendáriumokat egybehangoljanak.
34 YE – A mandaloriaiakat Dooku gróf által vezetett jedik tönkreverik. Jango Fett az egyetlen túlélő.
32 YE – Csillagok háborúja: Baljós árnyak
Anakin Skywalkert Qui-Gon Jinn felfedezi a Tatuin bolygón. Jinn halála után Obi-Wan Kenobi megkezdi Skywalker felkészítését.
Az R2-D2 robot kitünteti magát, amikor megmenti Amidala királynő űrhajóját a blokád elleni menekülésekor. A Tatuin bolygón találkozik jövendőbeli társával, C-3PO robottal.
Lejátszódik a nabooi csata, amikor a Kereskedelmi Szövetség Darth Sidious befolyása alatt elfoglalja Naboo bolygót. Amidala királynő, miután a Galaktikus Szenátus nem tesz az ügy érdekében semmit, visszavág és a gunganek segítségével sikerül megállítania az inváziót. A harcban Darth Maul megöli Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan Kenobi pedig Mault.
A Naboo-i krízis után Palpatine lesz a Legfelsőbb Kancellár.
Dooku gróf kilép a jedi rendből és eltűnik, titokban Darth Sidioushoz csatlakozik.
Egy klón hadsereget állítanak elő a Kamino bolygón titokban, állítólag Syfo-Dyas jedi mester parancsából. A klónok forrása, egy Jango Fett nevű fejvadász azt kéri, hogy fizetségként (a pénzen felül) egy klónt bocsássanak a rendelkezésére, akit fiaként nevel fel és Bobának nevezi.
29 YE – Raith Sienar bemutatja az első terveket a Halálcsillagról. Han Solo megszületik a Corellia bolygón.
24 YE – Dooku gróf újra megjelenik és kijelenti, hogy a Köztársaság korrupttá vált és arra buzdítja az embereket, hogy szakadjanak el a Köztársaságtól és alakítsanak saját kormányzatot.
22 YE – Csillagok háborúja: A klónok támadása
Anakin Skywalker visszatér a Tatuin bolygóra és találkozik a féltestvérével, Owen Lars-szal. C-3PO újra találkozik R2-D2-val.
Shmi Skywalkert egy taszken horda elrabolja és megkínozza a Tatuinon, ez Anakint még jobban a sötét oldal felé húzza.
Obi-Wan Kenobi felfedezi, hogy Nute Gunray meg akarja gyilkoltatni Padmé Amidalát és hogy a Dooku gróf által vezetett Független Rendszerek Szövetsége háborúra készül.
Palpatine Jar-Jar Binks szenátor indítványa nyomán vészhelyzeti hatalmat kap és elkezdi felhasználni a klón hadsereget, hogy az ellenséget megállítsa.
A Klón háború a geonosisi csatával kezdődik. Mace Windu megöli Jango Fettet és Boba árván marad.
Anakin Skywalker és Padmé Amidala titokban összeházasodnak a Naboo bolygón.
19 YE – Csillagok háborúja: A Sith-ek bosszúja

A Coruscant feletti légi csata, Dooku gróf halála.
Obi-Wan Kenobi megküzd Grievous tábornokkal az Utapau bolygón, Grievous halála.
A Kashyyyk-i csata, a köztársaságiak győznek. Yoda megmenekül a 66-os parancstól.
A jedik küzdelme Darth Sidious-szal, Palpatine eltorzulása, Anakin Skywalker megmenti Darth Sidiust a haláltól, és átáll a sötét oldalra. Ezentúl a Darth Vader nevet viseli.
A Nagy Jedi-tisztogatás: a jedik megölése szerte a galaxisban, csak nagyon kevés Jedi éli túl: köztük Yoda és Obi-Wan Kenobi.
Darth Vader kivégzi a szeparatisták vezérkarát a Mustafaron, Obi-Wan és Anakin-Vader csatája, Anakin elveszti minden végtagját, és csaknem halálra ég a Mustafar lávafolyamaiban, életét Palpatine menti meg. Anakin-Vader elnyeri félig kibernetikus alakját, ami fenntartja életét a súlyos sérülések után.
A klónok háborúja véget ér, Palpatine létrehozza a Galaktikus Birodalmat, amelyben császárrá kiáltja ki magát.
Luke Skywalker és Leia Organa megszületnek, mint Padmé Amidala gyerekei. Obi-Wan Kenobi, aki túléli az öldökléseket, Luke-ot Anakin féltestvérére, Owen Lars-ra hagyja, Leiát pedig Bail Organára, így elrejtve őket a császár elől.
A túlélő jedik peremvidéki bolygókon rejtőznek el. Yoda a Dagobah bolygó mocsaraiban húzza meg magát, Obi-Wan Kenobi pedig felveszi a Ben nevet, és a Tatuin sivatagában rejtőzik el. Remeteségében is figyelemmel kíséri Luke Skywalker életét, továbbá megtanulja az Erő honából visszatért Qui-Gonn Jinn mestertől a halál legyőzésének technikáját.
Megszületik az első ellenállás a Birodalom ellen. Mindezek az események felkészítik a galaxist a nagy galaktikus polgárháborúra.
18 YE – Az újonnan létrejött Birodalom hódító háborúkba kezd a galaxisban.
5 YE – Han Solo, aki egy katonai akadémián tanul, megmenti Csubakkát, aki halálig tartó hűséget fogad és társa lesz a következő harminc évben.
1 YE – A Lázadók Szövetségének megszületése.
0 YE – Csillagok háborúja: Egy új remény

A Birodalmi Szenátust feloszlatják, a csak Palpatine-nak felelős tartományi kormányzók (moffok) uralmának korszaka megkezdődik
A Halálcsillag megsemmisíti az Alderaan bolygót; Darth Vader egy párviadal során véget vet Obi-Wan Kenobi testi létezésének.
A yavini csata. Luke Skywalker - Han Solo és Obi-Wan Kenobi segítségével - megsemmisíti a Halálcsillagot, mielőtt még annak sikerülne elpusztítania a lázadók bázisát a Yavin 4-en.
Luke Skywalker és Han Solo csatlakoznak a Lázadók Szövetségéhez.
A yavini csata után
3 YU – Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág
A hothi csata. A birodalmiak felfedezik a Felkelők Szövetsége fő bázisát a Hoth bolygón, és Vader, valamint Veers tábornok vezetésével elpusztítják.
Luke Skywalker megtalálja Yodát a Dagobah bolygón, de amint értesül az Ezeréves Sólyom legénységének a Bespinen készített birodalmi csapdáról, félbehagyja felkészülését; megígérve, hogy amint segített barátainak, visszatér és folytatja.
Boba Fett és Vader elfogják Han Solót és társait a Bespinen, Solót lefagyasztják, Fett pedig elviszi Jabbához.
Lando Calrissian csatlakozik a Szövetséghez
Darth Vader felfedi Luke előtt, hogy ő az apja, de Luke még nem biztos abban, hogy ez igaz
Darth Vader megöli Xizor herceget és a Fekete Nap összeomlik
4 YU – Csillagok háborúja: A jedi visszatér
A Carcoon-i összecsapás: Luke Skywalker és Lando Calrissian kiszabadítják Han Solót, Csubakkát és Leia Organát Jabba fogságából, Organa megöli Jabbát.
Yoda meghal, miután elmondja Luke-nak, hogy Vader nem hazudott neki, és valóban az apja, továbbá, hogy van egy testvére is. Luke rájön, hogy Leia Organa a lánytestvére.
Az endori csata. A Szövetség Ackbar admirális parancsnoksága alatt megtámadja az Endor rendszerében keringő Második Halálcsillagot, Lando Carlissian, Wedge Andilles és Nien Numb Han Solo segítségével meg is semmisítik. A Halálcsillagon ezalatt Darth Vader megmenti fia életét Palpatine-tól, és megöli az uralkodót, de maga is halálosan megsebesül. Visszatér a fény oldalára, Jediként hal meg, és úgy is él tovább.
A kiterjesztett univerzum eseményei az endori csata után [szerkesztés]
A bakurai béke. A Lázadók Szövetsége átalakul a Szabad Bolygók Szövetségeként és megkezdi a galaxis reformációját. Az első ilyen bolygó Bakura, ahol megtörténik az első fegyverszünet a Birodalom és a Szövetség között, de csak azért, hogy a Ssi-ruuk ellen harcolhassanak.
5 YU – Az Új Köztársaság megalapítása. Luke Skywalker visszavonul. Ysanne Isard megpróbálja átvenni a Birodalmat, hogy császárnő legyen
7 YU – A Bacta háború. Az Új Köztársaság visszaveszi a Coruscant maradványait a Birodalomtól. Isard megjátssza a halálát és eltűnik
8 YU – Leia Organa feleségül megy Han Solóhoz.
9 YU – Leia Organának és Han Solónak gyermekei születnek: Jacen és Jaina Solo. Thrawn admirális megpróbálja elpusztítani az Új Köztársaságot és visszaállítani a Galaktikus Birodalmat, de elbukik.
10 YU – Palpatine újjászületik egy más testben, de elpusztítják. Leia Organának és Han Solónak újabb gyermeke születik: Anakin Solo
11 YU – Luke Skywalker a Yavin 4-en egy jedi akadémiát alapít, ahol sok Jedi kiképzését teszi lehetővé.
19 YU – Luke Skywalker feleségül veszi Mara Jade-t(aki Kyle Katarn tanítványa). Az Új Köztársaság és a megmaradt Galaktikus Birodalom között egy végleges békét írnak alá.
23 YU – Jacen és Jaina Solo, akik már Luke Skywalker akadémiáján jedik, elkezdik harcukat a Második Birodalom ellen, amely megpróbálja tönkretenni a békét és újrakezdeni a galaktikus polgárháborút. Boba Fett a Mandalore ura lesz.
25 YU – A Yuuzhan Vong elözönli a galaxist és Chewbacca elesik a Vector Prime bolygón. Az Új Köztársaság a yavini csata idejét határozza meg, mint nulladik évet.
26 YU – Ben Skywalker megszületik, mint Luke Skywalker és Mara Jade fia.
27 YU – A Yuuzhan Vong elfoglalja a Coruscant bolygót és az Új Köztársaság megszűnik létezni. Anakin Solo is elesik.
30 YU – Coruscantot felszabadítják. Zonama Sekotnak sikerül békét teremteni a Galaktikus Szövetség és a Yuuzhan Vong között. A háború öt év után véget ér
36 YU - Kezdetét veszi a raj háború. Luke Skywalker hivatalosan kijelentette az Ossusi Zárt Ülésen, hogy a Jedi Rend Nagymestere.
40 YU - A Nagy Holokron és a Telosi Holokron ismét a Jedik tulajdonába kerül. Lumiya és a Sith Rendje egyre hírhedtebb a Galaxisban. Jacen Solo Lumiya Sith tanítványa lesz. Jacen Solo megöli nagynénjét, Mara Jade Skywalkert. Luke Skywalker megöli Lumiya-t. Jacen Solo kikiáltja magát Darth Caedus-nak, az új Sötét Nagyúrnak. Jaina Solo megöli Darth Caedus-t.
130 YU - Sith-Birodalmi háború vége. Darth Krayt császárrá kiáltja ki magát. Sith-ellenes felkelés kezdete. Cade Skywalker kalózkodásának kezdete.